Saturday, December 4, 2010

Rosemary Lemon Honey chicken



hmmm.. ramai pulak yang minta resepi ayam rosemary.. mula tu takut gak nak cuba sebab tak pernah buat dgn herba rosemary ni.. Tapi memandangkan dah bersusah payah pergi cari herba rosemary dan lemon kat Parkson Sunway Pyramid, maka rasa rugi lak tak try..Terima kasih untuk Che Mat Gebu kita yang tak lokek berkongsi resepi..Tapi che Tie tambah sedikit halia..

Bahan _ bahan:

1/2 ekor ayam
1 sudu besar Rosemary
1/2 sudu besar lada hitam
1/2 biji lemon- parut kulit dan perah jusnya
3 sudu besar madu
1 sudu besar garam atau secukup rasa
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia

1 biji bawang holland

cara membuatnya:

1) Kisar halus rosemary dan lada hitam
2) tumbuk halus bawang putih dan halia
3) Satukan semua bahan kecuali bawang besar holland. Sapukan keatas ayam ( cucuk ayam dengan garfu)
4) Perap ayam sekurang - kurangnya 3 jam dalam peti ais
5)Bungkus ayam dengan aluminium foil dan taburkan dengan rosemary (yang kasar) dan bawang holland yang telah dibelah. Bakar dalam oven pada suhu 200'c selama 50 minit
6) Selepas 40 minit, buka aluminium foil dan bakar lagi selama 10 minit hingga warnanya keemasan
7) Hidangkan dengan sos lada hitam...mmmmuahhh