Memasak adalah satu terapi yang dapat memberikan kepuasan pada sesiapa sahaja yang meminati dunia masakan..
Monday, November 1, 2010
KEK OREN SICILIAN
salam November.. Begitu cepat masa berlalu. pejam celik dah nak habis tahun 2010.. Apa pun kita kena teruskan hidup. Ramai yang minta resepi kek oren ni daripada che tie.. che tie pun sebenarnya hanya kopipes dari blog orang lain juga. hari tu che tie ambil resepi ni dari blog yang hebat tu.. ala sapa lagi kalau bukan che mat Gebu kita.. meletup habis.. terima kasih mat gebu..resepi asal mat gebu boleh diambil disini..
Tapi resepi ni che tie dah ubahsuai sikit.. ikut mana yang senang dan juga kurang kan sedikit gula daripada resepi asal..jangan mare tuan punya resepi..sebab kita masak ni ikut keperluan masing - masing. betul tak?
Bahan- bahan :
250 gram mentega
160 gram gula halus
250 gram tepung naik sendiri
5 biji telur gred B
2 biji buah oren - diparut kulitnya dan jusnya diperah
1 sudu besar ovalette
Cara membuatnya:
1) Putar gula dan mentega hingga kembang
2) Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi hingga sebati
3) masukkan parutan kulit oren.
4) Masukkan tepung berselang seli dengan jus oren sehingga tepung dan jus oren habis.
5) akhir sekali masukkan ovalette. kacau hingga sebati
6) Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah di gris dgn marjerin dan dialas kertas minyak
7) Bakar selama 45 minit di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment