Thursday, October 7, 2010

Nasi dagang dan Gulai Ikan Tongkol





Nasi dagang memang terkenal terutamanya disebelah negeri Pantai Timur.. Kelantan dan Terengganu. Tapi ada banyak versi nasi dagang. Ada yang pakai beras nasi dagang, ada juga yang guna beras wangi yang dicampur sedikit dengan beras pulut. waktu buat majlis hari raya kat rumah baru - baru ini che Tie ada juga masak nasi dagang. alhamdulillah kebanyakan tetamu yang datang berpuas hati dan tidak kurang juga yang bertanya macam mana cara nak masak nasi dagang yang sedap. Ini lah lebih kurang resepi nasi dagang yang dibuat oleh keluarga che tie sejak zaman che tie kecil lagi

Bahan untuk nasi

1 kg beras wangi
2 cawan beras nasi dagang
3 inci halia - dimayang
7 ulas bawang putih dimayang
6 ulas bawang merah - dimayang
2 sudu besar halba
3 cawan santan pekat (tambahkan sedikit gula dan garam- ikut citarasa)
2 cawan santan cair

Cara membuatnya:

1. panaskan periuk kukus
2. Campurkan kedua - dua jenis beras yang telah direndam selama 3 jam
3.kukus hingga masa
4.Angkat dan gaulkan dgn santan cair
5.Masukkan semula beras dalam periuk kukus. Buat sedikit lubang ditengah beras dan masukkan halia, bawang putih dan merah serta halba (halba blh dikurangkan ikut citarasa
6. Kukus semula 15 minit.
7. Angkat dan gaul dengan santan pekat
8. Gaul hingga sebati.
9. Boleh terus dihidangkan atau dikukus sekejap supaya nasi tidak cepat basi kerana menggunakan santan mentah.

Gulai Ikan Tongkol

Bahan - bahan

1 ekor ikan tongkol ( saiz besar )( direbus bersama dengan asam keping, garam, sedikit cuka dan gula merah atau gula kerek - biarkan semalaman )
1 sudu besar rempah gulai darat/kari
santan pekat

Bahan kisar:
4 ulas bawang merah
1 sudu kecil ketumbar biji
1 sudu besar cili kering yang telah digiling
1 hiris lengkuas
1/4 inci kunyit hidup


cara :
1. Campurkan serbuk gulai darat dengan bahan kisar
2. Tumis hingga wangi
3. Masukkan santan dan ikan
4. Tambahkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
5. Biarkan mendidih.
6. Boleh dihidangkan bersama nasi dagang atau nasi putih

No comments:

Post a Comment