Bahan - bahan
125 gm mentega
75 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
225 gm tepung gandum
1 sudu teh emplex
335 g badam berkulit
sedikit badam hancur untuk hiasan
Coklat frosting
600 gm coklat masakan - potong kecil (senang cair)
60 gm cocoa butter
- satukan kedua - dua bahan ini dan lakukan proses ' double boiled'kacau hingga licin dan berkilat
Cara membuatnya:
1) Ayak tepung dan emplex
2) Satukan mentega, gula aising , kuning telur dan esen vanilla.
3) Pukul hingga berkrim
4) masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga sebati
5) Ambil sebiji badam berkulit dan masukkan kedalam sedikit adunan. bentukkan bujur
6) ulangi langkah 5 sehingga habis adunan
7) Bakar 20 minit , suhu 180'c
8) sejukkan dan salutkan dgn coklat
9) Susun di dalam cawan kertas
10) taburkan dengan badam hancur
No comments:
Post a Comment