Tomyam :Menu makan tengahari..sedap dihidangkan dengan ikan siakap kukus
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglQNDn-Oi2bQ6k_biLKZGEkliM31AXtum_jvLpHUt6NPqEPvz2J7OGxdUyUq4gQyVGlO96nG9tHdyc_-kNDdOjX3dsvnQaGjgt8Au4INXugN-1qy32uFL65shYpi5FdTgLsoc6rsEyAg/s320/P3210034.JPG)
Penat sungguh rasanya.. Semalam che tie menghadiri kursus MELTA (utk guru Bahasa Inggeris sahaja) sahari penuh di Bahagian Teknologi Pendidikan Kuantan, Pahang.. Seronok rasanya sebab dapat jumpa dengan ramai guru - guru bahasa Inggeris dari seluruh negeri Pahang.Jadi, bangun pagi - pagi hari ni, terus ke Pasar Borong bersama dengan suami ..Beli stok utk seminggu.. Jadi tengahari ni, sediakan menu makan tengahari ikut permintaan anak - anak.. Semalam , dah satu hari tak masak untuk mereka.Jadi inilah menunya untuk hari ni, siakap stim, tomyam ayam + udang, dan pembuka selera, ikan talang masin goreng.. fuh.. sedapnya ikan talang.Ni yang payah nak kawal berat badan ni.
Ikan Siakap Kukus
Bahan - bahan
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan lumurkan dgn halia, bawang putih dan garam yang telah dikisar
Bahan Kuah
- 3 ulas bawang putih
-1 biji bawang besar- dibelah 6
- 1 biji cili merah
- 4 biji asam boi putih
-1 biji tomato - belah 4
- 2 cawan air
- 2 inci halia-dihiris ni[is
- garam dan gula
- perahan limau nipis/sedikit cuka
- daun ketumbar- untuk hiasan
cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan
2. Masukkan air, bawang besar, buah tomato, cili merah, asam boi, gula , garam, perahan limau nipis.
3. Biarkan mendidih
4. Ikan yang telah diperap dimasukkan kedalam pinggan/ mangkuk.
5. Tuangkan kuah ke atas ikan dan kukus selama 20 minit..6. Hiaskan dengan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment