Sunday, April 11, 2010

Kuih Kaswi




emm .. sedapnya kuih muih tradisional ni. nak pulak kalau kena cara membuatnya. minggu lepas ada orang bagi kelapa untuk buat inti.. che tie pun apa lagi.. seronok lah sebab macam- macam boleh buat dgn kelapa muda tu..buat inti memang sedap. Apatah lagi kalau dimakan dgn pulut ikan kering.. kecur air liur dibuatnya..


Bahan - bahannya:

2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung ubi
3 cawan air
1 cawan gula melaka - dicairkan
1 cawan gula pasir (boleh dikurangkan dan ditambah dgn gula melaka)
sedikit garam
sedikit kapur - dihancurkan dgn 1/4 cawan air


kelapa parut dan garam - utk digaulan dengan kuih kaswi


Cara membuatnya:
1. Satukan semua bahan kecuali kelapa parut dan gaul hingga sebati
2. Tapis
3. Kukus selama 30 minit
4. sejukkan
5. Potong dan gaulkan dengan kelapa parut .

No comments:

Post a Comment