Monday, April 26, 2010

Ketam bercili


hari ni, sebaik saja lepas mesyuarat guru Tingkatan, che tie berjalan - jalan dengan ibu mengandung. Cikgu Zuraida..dah sarat. nak masuk lapan bulan tapi masih semangat utk meronda - ronda. Kami singgah kat Pasar Tani Bandar Jengka. Sangat teruja kerana ikan sangat segar .. Terpandang kat ketam , terus jatuh cinta. Tapi mahal la kalau nak bandingkan dengan kat Bagan Datoh dulu. Harganya RM22 sekilogram. Tapi bila dah jatuh cinta pandang pertama ni, payah dah. Besarnya ketam.. Apalagi, ambil 3 ekor, tapi beratnya lebih sekilogram. Balik rumah masak le.


Bahan - bahannya

1 kg ketam
2 sudu besar sos cili
1 sudu sos tiram
garam dan gula
1 biji telur

bahan kisar

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar ( merah)


Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan kisar
2. biarkan sehingga wangi.masukkan sedikit air
3. Masukkan sos cili, sos tiram, gula dan garam secukup rasa.
4. Masukkan ketam dan tutup seketika
5. Bila ketam dah masak, pecahkan dan pukul telur
6. Masukkan kedalam ketam dan kacau hingga sebati.
7.angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment