Memasak adalah satu terapi yang dapat memberikan kepuasan pada sesiapa sahaja yang meminati dunia masakan..
Wednesday, August 4, 2010
Daging Prunes
Daging prunes memang menjadi kegemaran anak - anak che tie.. Diaorang suka makan samaada dengan nasi putih atau nasi beriani. memang dah menjadi menu wajib pulak bila masak nasi beriani tu..Nak tukar selera agaknya anak - anak pun
Ok ni dia resepinya.Senang dan ringkas
Daging Prunes
Bahan - bahan
1/2 kilogram daging lembu
3 sudu besar kicap pekat manis
8 biji buah prunes tanpa biji - dikisar
cili merah - dihiris
1/2 biji lada benggala
sedikit air asam jawa
garam dan gula
kicap pekat manis - tambahan
bawang besar - dimayang
bahan kisar
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 inci halia
Cara membuatnya:
1) perapkan daging dgn kicap manis seketika
2)tumis bahan kisar hingga garing
3) masukkan daging yang telah diperap
4) tambahkan sedikit air, masukkan prunes yang telah dikisar.
5)Setelah daging empuk, tambahkan sedikit kicap manis, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
6)masukkan cili merah, lada benggala dan bawang besar ( mayang)
7) Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan dgn nasi putih atau dimakan dgn roti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment