Wednesday, August 4, 2010

Daging Prunes


Daging prunes memang menjadi kegemaran anak - anak che tie.. Diaorang suka makan samaada dengan nasi putih atau nasi beriani. memang dah menjadi menu wajib pulak bila masak nasi beriani tu..Nak tukar selera agaknya anak - anak pun
Ok ni dia resepinya.Senang dan ringkas


Daging Prunes

Bahan - bahan

1/2 kilogram daging lembu

3 sudu besar kicap pekat manis

8 biji buah prunes tanpa biji - dikisar

cili merah - dihiris

1/2 biji lada benggala

sedikit air asam jawa

garam dan gula

kicap pekat manis - tambahan

bawang besar - dimayang

bahan kisar
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 inci halia

Cara membuatnya:

1) perapkan daging dgn kicap manis seketika
2)tumis bahan kisar hingga garing
3) masukkan daging yang telah diperap
4) tambahkan sedikit air, masukkan prunes yang telah dikisar.
5)Setelah daging empuk, tambahkan sedikit kicap manis, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa
6)masukkan cili merah, lada benggala dan bawang besar ( mayang)
7) Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan dgn nasi putih atau dimakan dgn roti

No comments:

Post a Comment