Monday, October 18, 2010

Ikan Percik



Ikan percik.. mmm sedapnya.. Kalau hari - hari masak macam ni , memang berselera.. Nasib baik masak percik ayam atau ikan 2 atau 3 minggu sekali. Ikan percik ni memang sedap kalau ada menu masak lemak labu.. fuh..Memang mak mertua lalu pun tak nampak.

Bahan - Bahannya:

3 ekor ikan kembung/selar - Perap dengan sedikit bawang putih yang tealh ditumbuk dgn garam

Bahan kuah:

4 ulas bawang merah -dikisar
2 cawan santan pekat
1 batang serai
1 sudu besar cili kering yang telah dikisar
Sedikit asam jawa , garam dan gula secukup rasa

Cara :
1. Satukan semua bahan kuah dalam kuali
2. Masak sehingga pekat dan ketepikan
3. Ikan yang telah diperap dipanggang seketika
4. Tuangkan kuah percik diatas bahagian atas ikan
5. Balikkan ikan dan tuang kuah lagi.. sehingga 2 kali proses 4 dan 5.
6.Lebihan kuah yang tinggal dituang ke atas ikan yang telah siap diangkat sebelum dihidangkan

No comments:

Post a Comment