Sunday, October 21, 2012

Siakap Stim Limau Nipis

Hi!.. I' m back.. Minta maaf le banyak banyak ye.. Sangat tidak sempat nak update blog.. Byk sangat agenda dan kekangan sejak kebelakangan ini.. ok..Tiap tiap hari chetie masak.. cuma tak sempat nak update blog je.. Hari ni chetie nlak share resepi yang cukup simple .. Siakap stim.. Ingat pantun lama - lama tak? Siakap senohong, gelama ikan duri, bercakap bohong, lama lama mencuri... hihihi.. Tapi makan ikan siakap ni memang best.. Keenakan dan kelembutan isi ikannya....  fuh!.. kurus semangat..






Bahan - bahan:

seekor ikan siakap saiz sederhana.. bersihkan dan lumur dgn sedikit garam
- masukkan dalam mangkuk yang tahan panas

Bahan Kuah:

3 Inci  halia - potong halus dan memanjang
3 ulas bawang ptih - ketuk
1 labu bawang besar - belah 8
1 biji cili merah - potong
2 biji limau nipis
daun sup dan daun bawang
1 biji buah tomato - belah 6
sedikit garam dan gula
minyak untuk tumis

Cara - cara membuatnya:

1) Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih, halia dan bawang besar
2) masukkan 2 cawan air
3) masukkan garam , gula, buah tomato dan biarkan hingga mendidih
4)  Perahkan limau nipis dan tutup api.
5) Biarkan kuah sehinnga suam
6)  Tuangkan  ke dalam mangkuk yang berisi ikan tadi
7) taburkan cili potong dan daun sup dan daun bawang
8 ) kukus lebih kurang 10 minit di dalam periuk kukus yang telah di panaskan sebelum sediakan kuah tadi
9) Angkat dan hidangkan bersama nasi putih...

No comments:

Post a Comment