Bahan - bahan:
seekor ikan siakap saiz sederhana.. bersihkan dan lumur dgn sedikit garam
- masukkan dalam mangkuk yang tahan panas
Bahan Kuah:
3 Inci halia - potong halus dan memanjang
3 ulas bawang ptih - ketuk
1 labu bawang besar - belah 8
1 biji cili merah - potong
2 biji limau nipis
daun sup dan daun bawang
1 biji buah tomato - belah 6
sedikit garam dan gula
minyak untuk tumis
Cara - cara membuatnya:
1) Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih, halia dan bawang besar
2) masukkan 2 cawan air
3) masukkan garam , gula, buah tomato dan biarkan hingga mendidih
4) Perahkan limau nipis dan tutup api.
5) Biarkan kuah sehinnga suam
6) Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi ikan tadi
7) taburkan cili potong dan daun sup dan daun bawang
8 ) kukus lebih kurang 10 minit di dalam periuk kukus yang telah di panaskan sebelum sediakan kuah tadi
9) Angkat dan hidangkan bersama nasi putih...
No comments:
Post a Comment