Friday, March 12, 2010

Puding aiskrim




Semalam ada 'pot- luck' kat sekolah.. tak tahu le apa yang nak dibawa.. at last, timbul idea, apa kata che tie bawa desert sebab dah ada yang bagitahu nak bawa nasi lemak, bakso dan lain - lain..Jadi, malam tu che tie buatlah puding aiskrim ni. Che tie dah belajar buat puding ni 15 tahun yang lalu.. Nampaknya setakat ini, jarang yang tak suka. apatah lagi dgn warnanya yang menarik.. tapi agak kecewa sedikit sebab che tie terlupa nak ambil gambar puding yang telah dipotong..Lain kali bila che tie buat lagi, Che Tie akan edit ..




Bahan - Bahan
25 g agar - agar
5 gelas air
2 cawan gula
sedikit gula batu
1 tin susu cair
secawan santan
5 biji telur - asingkan kuning dan putih
pewarna merah
pewarna kuning telur
esen vanila
Cara membuatnya:
1. masak agar - agar dengan air sehingga hancur
2. masukkan gula. kacau hingga gula sebati
3. bahagikan agar - agar kpd 2 bahagian. masukkan ke dalam 2 periuk berlainan.. ( guna 2 dapur serentak)
4. satu bahagian diletakkan pewarna merah. masukkan gula batu.Apabila gula batu telah cair, ambil sebahagian agar - agar warna merah dan masukkan dalam loyang. Tunggu hingga agar - agar agak keras ( kalau keras, guriskan dgn garfu supaya lapisan kuning melekat)
5. Di dalam mangkuk, campurkan kuning telur, santan, susu cair, pewarna kuning dan esen vanila.kacau hingga sebati dan masukkan ke dalam agar - agar yang yang belum diletakkan warna tadi.. kacau sekejap.
6. Tuangkan keatas agar - agar merah yang telah dibekukan seketika tadi secara perlahan - lahan.
7. Pukul putih telur hingga kembang ( sehingga tidak bergerak). masukkan lebihan agar agar berwarna merah yang masih di atas dapur tadi dan pukul hingga sebati.
8. Tuangkan di atas lapisan kuning dan ratakan..(tidak perlu tunggu hinnga lapisan kuning sejuk)














No comments:

Post a Comment

Post a Comment