Monday, November 8, 2010

IKAN SIAKAP PANGGANG ISTIMEWA


Ikan siakap.. mmm .. banyak resepi yang boleh dibuat. Yang selalunya dimasak kalau kat kedai tomyam ialah Siak stim,siakap masam manis atau siakap tiga rasa. tapi hari ni che tie nak masak lain sikit daripada kebiasaannya.. Tapi hasilnya.. mmmpphhhh.. delicious..hehe. Ok banyak pulak celoteh hari ni.. Ok lah kita teruskan dengan resepi kita pada hari ni.. SIAKAP PANGGANG ISTIMEWA

Bahan - Bahan:

1 ekor ikan siakap ( lebih kurang 600) - dilumur dengan sedikit garam

Bahan kisar:

1/2 inci kunyit hidup
4 tangkai cili merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
2 batang serai

Bahan lain:
sedikit air asam jawa
sedikit gula dan garam

Cara membuatnya:

1. Tumis bawang kisar hingga garing
2. Masukkan gula, garam dan air asam jawa
3.Angkat bahan kisar
4. Alaskan daun pisang diatas kuali non- stick
5. Letakkan ikan dan sapukan bahan tumis tadi diatas ikan. Biarkan sehingga masak.
6. Balikkan ikan dan sapukan lagi bahan tumisan tadi dan biarkan sehingga masak
7. angkat dan hidangkan bersam dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment