Saturday, July 10, 2010

Sambal tempe dgn ikan bilis


Sambal tempe dengan ikan bilis

Tempe adalah makanan yang penuh dgn khasiat.. Sedap kalau dibuat sambal kering. Kalau tak nak makan dgn nasi, boleh aje diratah begitu saja.

Bahan - bahan:

2 keping tempe - dipotong nipis dan digoreng garing
ikan bilis- digoreng garing
sedikit air asam jawa
gula dan garam
minyak masak untuk menumis

Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
15 tangkai cili kering- dibuang biji

cara membuatnya:

1) Tumis bahan kisar hingga garing,
2) masukkan air asam jawa , gula dan garam secukup rasa
3) Biarkan sambal tersebut betul - betul kering
4) masukkan tempe dan ikan bilis yang telah digoreng garing.

Dalca Daging





DALCA DAGING

Lama betul rasanya che tie tak update blog.. Semakin lama rasanya macam kerja kat sekolah makin bertimbun.. Macam - macam jenis pemantauan pulak tu. Tak tahulah bila bebanan kerja ini semakin berkurangan.Lupakan seketika.Minggu lepas , Che Tie ada masak dalca daging.Lama tak makan , teringin pulak rasanya.

Bahan - bahannya :
1/2 kilogram daging lembu
4 cawan santan
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

sayur - sayuran - dicelur terlebih dahulu supaya warnanya cantik

2 biji terung
1/2 batang carrot
2 biji kentang
4 biji jagung muda
4 biji bendi

bahan kisar
4 ulas bawang merah
1/2 inci halia
5 biji cili kering-

2 sudu besar serbuk kari

Cara membuatnya:
1) Tumis bahan kisar sehingga garing
2) masukkan daging - tutup periuk sehingga air daging kering
3) masukkan santan, garam dan sedikit gula
4) Akhir sekali masukkan sayur - sayuran yang telah dicelur seketika