Thursday, May 10, 2012

MEE KUAH Versi Pantai Timur

Selamat Tengahari semua..Semoga hari yang indah ini akan terus memberikan sinar untuk kita semua..Pagi ni Che Tie nak berkongsi satu resepi yang sangat mudah dan simple untuk semua. Mee kuah versi pantai Timur.. Nak panggil mee sup pun tak berapa kena sebab Tak guna rempah sup langsung..

Che Tie suka menggunakan periuk tembaga apabila memasak kari, sup dan makanan yang berkuah. Rasa umpppp...





Bahan - bahan :

1/2 kg mee kuning - dibersihkan dan ditos
3 ulas bawang putih - dimayang
2 ulas bawang merah - dimayang
sedikit lada hitam - dibersihkan dan di tumbuk
isi ayam
10 ekor udang
sotong
1 sudu besar cuka
1 biji buah tomato - dibelah  6
1 biji cili merah - dipotong
sedikit sawi
garam dan gula secukup rasa

Cara - cara membuatnya:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan bawang merah
2. Masukkan lada hitam
3. masuukan isi ayam , udang dan sotong
4. Biarkan seketika dan masukkan air secukupnya
5. apabila air telah mendidih, masukkan gula , garam dan cuka makan secukup rasa
6. masukkan sayur- sayuran ( sawi,buah tomato dan cili merah )
7. Masukkan mee dan bolehlah dihidangkan

No comments:

Post a Comment