Wednesday, November 28, 2012

ROTI JALA

Pagi pagi che tie dah sediakan roti jala..Kena buat cepat cepat dan awal awal pagi..Aiman start kelas pukul 8.00 pagi..Kena sarapan dan bawa bekal sekali kerana kantin tak dibuka ..Musim cuti sekolah..Ada kelas selama 3 minggu.Terima kasih la kepada para cikgu yang sanggup turun ke sekolah demi anak bangsa...Jasamu di kenang..Dah lama tak buat roti jala sebenarnya..hinggakan Anis kata dah lama sangat mama tak buat roti jala...oklah..tup tup tanpa planning..bangun pagi tadi terus ambil tepung dan bancuh...senang je pun..hihihi..cuma kali ni buat multicolour...meriah gitu..
Ok kita semak resepi sempoi ni.. Roti Jala Bahan - bahan 2 cawan tepung gandum 3 cawan air 1 biji telur 2 sudu besar tepung kastard Sedikit garam Pewarna ikut citarasa 2 sudu besar marjerin- cairkan Cara : 1) Campurkan semua bahan dan tapis 2) Kirai menggunakan non stick pan 3) lipat ikut bentuk yang disukai Kari Ayam: 1/2 ekor ayam 2 sudu besar rempah kari daging 2 biji kentang - potong 6 1 batang lobak merah 4 ulas bawang merah - dikisar 1/2 inci halia 2 cawan santan cair Garam dan gula secukup rasa Air asam jawa Cara - cara : 1.) tumis bawang kisar dan halia 2) masukkan remaph kari.Biarkan hingga pecah minyak 3) masukkan ayam yang telah dipotong kecil 4) masukkan ubi kentang dan turip periuk 5) Biarkan sehingga air ayam kering dan masukkan santan. 6) masukkan garam , gula dan ais asam jawa 7 ) masukkan lobak merah 8 ) biarkan mendidih dan boleh lah dihidangkan dgn roti jala..

No comments:

Post a Comment