Wednesday, October 21, 2009

Nasi Beriani, Udang sweet sour dan kerutup daging










Anak saya yang kedua agak cerewet dan begitu memilih makanan. Arif akan hanya makan makanan yang menepati seleranya sahaja.. Aduh penat mamanya ni. Suami saya seorang yang simple dan akan makan apa sahaja yang saya masak. Begitu senang kerana dia tidak cerewet.Malah dia suka mencuba makanan dan akan memberi komen tentang masakan saya..Sepanjang Ramadhan yang lepas, Saya memasak Nasi beriani selang 3 atau 4 hari sahaja utk memenuhi permintaan anak sulung dan kedua yang berpuasa. Alhamdulillah Mereka dapat berpuasa penuh walaupun berusia 7 dan 8 tahun sahaja ,Syukur.

Nasi Beriani



Bahan - bahan



1/2 kilo beras basmathi

2 sudu besar rempah basmathi

1 cawan susu sejat - masukkan 1/2 biji perahan jus limau nipis

2 sudu besar minyak sapi

2 sudu besar minyak masak

pewarna kuning








Bahan tumis:


3 biji bawang merah- dihiris

2 ulas bawang putih - dihiris

2 inci halia - dihiris

2 helai daun pandan

4 ketul ayam - pilihan kalau tak letak pun tak apa


1 biji buah tomato - dibelah 6

2 tangkai daun sup


Cara membuatnya:

- Panaskan minyak sapi dan minyak masak

- Tumis bahan hiris dan daun pandan
- masukkan ayam -kacau rata- masukkan rempah basmathi dan beras
- Kacau dan masukkan air, susu sejat- apabila airnya kering, masukkan pewarna kuning, daun sup dan buah tomato yang dibelah 6.- Biarkan sehingga masak

Daging Kerutup


Bahan bahannya:
500 gram daging lembu
1 biji kelapa - diambil santan
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 ini halia
2 sudu besar rempah kerutup
1/2 sudu besar kerisik
kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
garam, gula secukup rasa
4 biji ubi kentang di belah 2
sedikit air asam jawa
2 biji cili hijau di belah 2

cara membuatnya:

- kisar bawang dan halia
- tumis kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
-masukkan bahan kisar, tumis hinggan naik bau
- masukkan daging dan sedikit santan (1/2 cawan sahaja)
- tutup periuk dan biarkan kering. Kacau sekali - sekala
-Bila dah kering santan tadi, masukkan santan yang selebihnya
- masukkan ubi kentang, gula dan garam.
- Biarkan mendidih
- Bila daging empuk, masukkan sedikit air asam jawa, kerisik
- Akhir sekali masukkan cili hijau
-Boleh dihidangkan dgn nasi beriani, nasi putih atau di cicah dgn roti







No comments:

Post a Comment