Hari ini begitu menyenangkan.. Kali pertama mempunyai blog sendiri. Sangat seronok dan begitu mengujakan. Mendapat inspirasi utk buat blog sendiri apabila setiap hari membuka blog mamafami @blogspot dan juga http://hanieliza@fotopages.. Byk ilmu yang boleh di kongsi .Ilmu dapat pahala pun dapat. Ramai orang yang tidak ingin berkongsi ilmu. Tapi sebenarnya makin banyak ilmu yang kita kongsi lebih banyak faedah. Prinsip saya ialah tiada rahsia dalam ilmu masakan. Apa sahaja yang saya ketahui saya akan kongsi dengan kawan - kawan dan sesiapa saja.
Resepi yang pertama saya masukkan didalam blog saya ialah Talam suji.. Saya dan keluarga sangat menyukainya..http://hanieliza/@fotopages
Talam suji
Bahan - bahan
Lapisan bawah
1 1/2 cawan tepung suji
1 cawan gula
2 biji telur- dipukul
4 cawan santan cair
Sedikit pewarna kuning
Lapisan atas
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung kastad
1 cawan gula merah
2 sudu kecil coklat emulco
Cara membuatnya:
Lapisan bawah
- masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api hingga agak pekat
- masukkan dalam loyang dan kukus 15 - 20 minit
Lapisan atas
- Campurkan semua sekali bahan tersebut. Masak sekejap
- Tuang atas lapisan bawah.
- Kukus lagi selama 20 minit
No comments:
Post a Comment