Monday, December 7, 2009

Strawberry Batik Swiss Roll



Rupanya senang betul nak buat swiss roll. dulu tak terfikir pun resepinya senang. Hari ni entah datang angin apa entah, tiba - tiba je teringin nak buat swiss roll. Semua bahan - bahan pula ada kat kabinet. Takde pulak yang kena keluar beli.



Bahan - bahannya :

6 biji telur gred A
4 oz gula kastor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar ovalette
3 oz tepung gandum
1 sudu besar susu tepung
4 oz mentega - dicairkan
1 sudu teh perisa strawberi
sedikit pewarna merah

Cara - cara membuatnya:

1.Ayak tepung, susu tepung dan serbuk penaik.

2. Satukan semua bahan kecuali mentega cair. Pukul dengan kelajuan maximum selama 5 minit.

3. masukkan mentega cair sedikit demi sedikit

4. Ambil secawan adunan tadi dan masukkan kedalam bekas lain.Masukkan pewarna merah dan perisa strawberi. kacau rata dan masukkan ke dalam piping bag

5. Tuang adunan yang selebihnya ( warna asal) kedalam loyang (23cmx23cm). Ratakan permukaan

6. paipkan adunan merah keatas adunan yang telah diratakan

7. Lorekkan dengan menggunakan lidi.

8. Bakar dalam ketuhar selama 20 minit suhu 170'c

9. apabila telah masak, terbalikkan keatas kertas, gulung

10. Buka gulungan , sapukan jem strawberi, dan gulung semula.

11. sejukkan dan potong tepinya.

No comments:

Post a Comment