Saturday, January 2, 2010

Laksam



Laksam yang telah siap digulung
Laksam.. makanan sarapan pagi terkenal di negeri pantai timur..
lupa pulak Che Tie nak ucap SElamat Tahun Baru utk semua..Semoga tahun baru ini menjanjikan kehidupan yang lebih baik utk kita semua.
Laksam
bahan
1/2 kilogram tepung beras
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu teh garam
4 gelas air ( sekiranya agak pekat tambah lagi )
- campurkan semua bahan diatas
- lensakan tudung periuk dgn sedikit minyak masak
-letakkan tudung periuk dalam periuk kukusan ( tudung periuk bulat)
- tuangkan sesenduk bancuhan tepung tadi kedalam tudung periuk
- kukus sehingga masak ( lebih kurang 4 minit )
- angkat tudung periuk dari periuk kukusan
- gulung dgn menggunakan sudu
- ulang proses di atas sehingga bancuhan tepung habis.
Bahan kuah:
1/2 kilogram ikan kembung - direbus dan diambil isinya dan dikisar halus
1 biji kelapa - diambil 1 liter santan (ikut citarasa - blh pekat atau cair)
1 sudu kecil lada hitam
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 keping asam keping
gula dan garam secukup rasa
- kisar bawang merah, bawang putih dan lada hitam
- satukan semua bahan didalm periuk dan masak hingga mendidih
-hidangkan dgn ulam seperti timun, taugeh, kacang panjang dan air cili.








No comments:

Post a Comment