Saturday, April 3, 2010

Ikan Siakap Masak Kukus




Tomyam :Menu makan tengahari..sedap dihidangkan dengan ikan siakap kukus


Penat sungguh rasanya.. Semalam che tie menghadiri kursus MELTA (utk guru Bahasa Inggeris sahaja) sahari penuh di Bahagian Teknologi Pendidikan Kuantan, Pahang.. Seronok rasanya sebab dapat jumpa dengan ramai guru - guru bahasa Inggeris dari seluruh negeri Pahang.Jadi, bangun pagi - pagi hari ni, terus ke Pasar Borong bersama dengan suami ..Beli stok utk seminggu.. Jadi tengahari ni, sediakan menu makan tengahari ikut permintaan anak - anak.. Semalam , dah satu hari tak masak untuk mereka.Jadi inilah menunya untuk hari ni, siakap stim, tomyam ayam + udang, dan pembuka selera, ikan talang masin goreng.. fuh.. sedapnya ikan talang.Ni yang payah nak kawal berat badan ni.





Ikan Siakap Kukus


Bahan - bahan

1 ekor ikan siakap - bersihkan dan lumurkan dgn halia, bawang putih dan garam yang telah dikisar

Bahan Kuah

- 3 ulas bawang putih
-1 biji bawang besar- dibelah 6
- 1 biji cili merah
- 4 biji asam boi putih
-1 biji tomato - belah 4
- 2 cawan air
- 2 inci halia-dihiris ni[is
- garam dan gula
- perahan limau nipis/sedikit cuka
- daun ketumbar- untuk hiasan


cara membuatnya:


1. Tumis bawang putih dan halia hingga kekuningan
2. Masukkan air, bawang besar, buah tomato, cili merah, asam boi, gula , garam, perahan limau nipis.
3. Biarkan mendidih
4. Ikan yang telah diperap dimasukkan kedalam pinggan/ mangkuk.
5. Tuangkan kuah ke atas ikan dan kukus selama 20 minit..6. Hiaskan dengan daun ketumbar.



No comments:

Post a Comment