Sunday, April 11, 2010

Tomyam Ayam dan Udang




Tomyam antara menu yang mudah dan ringkas.. Bahannya pula mudah untuk disediakan.

Bahan - bahannya:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
10 ekor udang
3 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang holland - dibelah 6
5 biji cli api - diketuk
3 batang serai - diketuk
2 hiris lengkuas
2 helai daun limau purut (pilihan sekiranya suka)
2 biji buah tomato
1 bungkus cendawan tiram
1 bungkus perencah tomyam ADABI
sedikit air perahan limau nipis
garam dan perasa
Daun ketumbar

Cara membuatnya:
1. Tumis bawang putih, bawang besar, serai, daun limau purut, cili api.
2. Masukkan perencah tomyam dan sedikit air
3. Masukkan ayam, lemgkuas dan tambahkan lagi air secukupnya
4. Biarkan mendidih.
5. Masukkan pula udang, buah tomato ( lenyek sedikit untuk mengeluarkan rasa masamnya), garam , serbuk perasa, air perahan limau nipis.
6. Masukkan pula cendawan.
7. akhir sekali masukkan daun ketumbar..
8. Sedia untuk dihidangkan


No comments:

Post a Comment