Lala ..lauk wajib setiap minggu. Memandangkan semua anak suka makan lala. Samaada di tumis pedas , masak bersama sos tiram atau masak lemak. Tapi Chetie jarang masak lemak cili api lala. Sekali sekala boleh lah tukar selera.
Bahan - bahan :
1 kg lala
1/2 inci kunyit hidup
8 biji cili api
3 ulas bawang merah
1 batang serai - diketuk
2 cawan santan
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya :
1. Tumbuk halus kunyit hidup, bawang merah dan cili api.
2. Tumis bahan tumbuk, masukkan serai sehingga wangi
3. masukkan santan, garam dan gula.Biarkan sehingga mendidih.
4. Akhir sekali, masukkan lala..
5. Biarkan seketika sehingga lala masak (warna kekuningan dan sedikit terbuka )
No comments:
Post a Comment