Wednesday, July 4, 2012

PUDING KARAMEL LAICI

Sedapnya kalau dapat makan puding  karamel laici kalau puasa ye... hikhik.. lecur air liur kalau tengok gambar ni..Resepi ni memang sedap sebab menggunakan banyak telur.. tambah pulak dengan  rasa laici ..mmmm... senang je masuk dalam tekak.. Okey.. puding ni che tie buat beberapa hari lepas.. tapi baru sempat nak pos hari resepinya.. kita tengok dulu gambarnya. Ramai yang berpuasa sempena Nisfu Syaaban hari ni..

Bahan - Bahannya:

10 biji telur
1 tin buah laici - Asingkan buah dan air
1/2 cawan gula untuk karamel
1/2 cawan gula untuk puding
1 tin susu cair
secubit garam
1 sudu teh esen vanilla


Cara - cara membuatnya :

1. ambil gula untuk karamel, tuangkan kedalam loyang dan buka api perlahan. Kacau perlahan - lahan sehingga menjadi karamel. Tutup api .Biarkan keras dalam loyang
2. Pukul telur , gula dan esen vanilla sehingga telur agak kembang.
3. masukkan susu cair dan air laici.
4. kacau hingga sebati
5. Tuangkan kedalam loyang tadi dan kukus selama 10- 15 minit.
6. Bila dah masak, terbalikkan puding tadi agar karamelnya berada di atas.
7. Susun laici di atas puding tadi.


No comments:

Post a Comment