Ni dia hasilnya..kali ni chetie guna ikan bawal hitam.ikan bawal putih pun sedap..Guna siakap pun sodap.
1 ekor ikan bawal hitam atau putih
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato dibelah 4
1 biji cili merah dipotong 2
1 biji limau nipis
2 batang daun sup
Garam dan gula secukup rasa
3 inci halia dihiris memanjang
Cara - cara membuatnya:
● panaskan periuk kukus.
● panaskan kuali dan masukkan 1 sudu besar minyak masak
●tumis bawang putih , bawang besar dan halia hingga kekuningan
● masukkan air secukupnya ( 1 cawan )
● masukkan gula dan garam secukup rasa
●biarkan mendidih dan tutup api.
● sapu sedikit garam pada ikan.letakkan ikan didalam mangkuk atau pinggan yang tahan panas.
● tuangkan kuah tadi dan letakkan buah tomato , cili hiris daun sup dan perahkan jus limau.
● masukkan didalam periuk kukus dan kukus selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment