Wednesday, May 7, 2014

ikan labau (ikan sungai)masak tempoyak

Negeri perak dan Pahang..kedua duanya terkenal dengan masakan tepoyak..cuma cara dan bhn mungkin sedikit berbeza..Ada yang letak serai dan ada yang tak letak serai..begitu juga dengan bawang merah..ada resepi letak bawang merah dan ada yg tk letak..Walau apa pun tetap dipanggil masak tempoyak..tempoyak oh tempoyak..makin diperam makin sedap..hihihi...chetie selalu simpan tempoyak tempat frozen sbb tak nk terlalu masam..tahan lama dan tak berkulat..Sekarang ni suami sangat suka makan ikan sungai masak tempoyak..dibelinya ikan sungai sebesar betis manusia...harganya memang mahal...maklumlah ikan sungai, payah nak dapat..jadi ikan yang seekor tu chetie masak 3 kali...so..tempoyak tempoyak tempoyak...anak anak pula tak suka ..wajib masak lauk lain untuk diorang..

Sangat senang sebenarnya..Resepinya pun sangat ringkas..janji cukup asam , garam dan tempoyak tu, maka sedap lah ia..bergantung juga kepada kepedasan..ikut selera dan citarasa masing masing la...



Inilah hasilnya..jom tengok resepi sempoi

2 ulas bawang merah
2 keping isi ikan sungai
1 inchi kunyit hidup
4 -6 biji cili api ..bergantung kepada citarasa masing masing
Tempoyak secukupnya ( lebih kurang 3 sudu besar )
Gula dan garam secukup rasa
Daun kesum
1 keping asam
1/2 litter air

Cara -cara ;

1) tumbuk kunyit hidup, cili api dan bawang.tumbuk hingga halus
2) masukkan bahan tumbuk kedalam periuk.Tambahkan air dan tempoyak secukupnya
3) masukkan asam keping , gula dan garam secukup rasa.
4) Letakkan atas dapur dan biarkan mendidih.
5) masukkan isi ikan, kacau
6)apabila ikan telah masak , boleh lah letak daun kesum.



Ikan lampan goreng garing...rangup kruk kruk...sodap...hahahaha



No comments:

Post a Comment