Thursday, November 12, 2009

Gulai Darat Ayam

Kalau dah namanya oghe Kelate, tak sah kalau tak pekena gulai darat.. Di Sana memang ada rempah khas yang di namakan gulai darat.ala- ala rempah kari, tapi rasanya memang lain.. dan
tak pedas.. anak - anak Che Tie suka sangat kalau ada lauk gulai darat.Tak kira lah ayam atau daging..Tapi kalau tak pakai rempah ni pun tak pe. Boleh pakai rempah gulai ADABI.Cuma kena tambah beberapa rempah ratus seperti di bawah










Ayam Gulai Darat




Bahannya:

1 ekor ayam - dipotong 12(ikut citarasa)

2 sudu besar rempah gulai darat

sebiji kelapa - diambil 6 cawan santan (boleh dilebihkan sekiranya agak pekat)

4 biji ubi kentang- dibelah 2

sedikit asam jawa

1 sudu makan kerisik

garam dan gula secukup rasa


Bahan kisar

6 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih

1 inci halia

2 hiris lengkuas

1/2 sudu besar ketumbar

1/2 inci kunyit hidup

Cara membuatnya;


  • ayam di bersihkan dan masukkan ke dalam periuk.
  • bahan kisar dicampurkan dengan rempah gulai darat, masukkan kedalam periuk.


  • gaulkan ayam sehingga sebati dan masukkan juga secawan santan.


  • masukkan garam, asam jawa dan gula


  • Tutup periuk dan masak ayam tadi sehingga agak kering santannya.Kacau sekali - sekala.


  • Apabila telah hampir kering santannya, masukkan semua santan selebihnya dan ubi kentang


  • tambahkan garam dan gula secukup rasa dan akhir sekali masukkan kerisik


  • Apabila ubi kentang telah empuk, bolehlah ditutup apinya.


  • sesuai dimakan bersama nasi atau roti.

Nota: apabila memasak ayam , kita masukkan terus garam, gula dan asam jawa. Ini adalah utk mengelakkan isi ayam daripada hancur. Tapi untuk daging kita kena tunggu sehingga daging empuk terlebih dahulu , kemudian baru kita masukkan garam, gula dan asam.

No comments:

Post a Comment