Thursday, November 12, 2009

Gulai Ikan Merah





haa.. Sedapnya ikan merah. Kena pulak kalau dapat yang lembut isinya.. Che Tie suka beli yang saiznya sedang saja.Macam lagu Iwan dan Amalina pulak. Yang sedang - sedang saja.. Biasanya dalam harga RM 35 - RM 40 seekor. Kalau besar isinya agak keras sikit. Tapi bergantung kepada jenis juga. Kalau ikan merah, Che Tie suka masak gulai kuning. Tapi kalau gulai ikan besar ni mak kat kampung selalu tambah sedikit rempah biji atau ketumbar.. Ini adalah untuk menghilangkan hanyir ikan..
Gulai Ikan Merah
Bahan- bahannya:
1 ekor ikan merah ( beratnya dalam 1 1/2 kilogram)
2 - 3 keping asam keping
sebiji kelapa - diambil 6 - 7 cawan santan (ikut citarasa)
Gula dan garam
Cili hijau
Bahan kisar:
6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2 hiris lengkuas
1 sudu teh ketumbar
Cara membuatnya;
  1. Bersihkan ikan dan masukkan kedalam periuk
  2. masukkan santan, bahan kisar dan asam keping
  3. masukkan gula dan garam secukup rasa
  4. tunggu hingga mendidih
  5. Akhir sekali, masukkan cili hijau. Biarkan seketika.
  6. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment