Memasak adalah satu terapi yang dapat memberikan kepuasan pada sesiapa sahaja yang meminati dunia masakan..
Thursday, November 29, 2012
Durian crepe
Phenomena...crepe telah menyerang ..rata rata pakat order durian crepe..Che tie pun mula lah menggodek google..byk betul versi resepi yang dijumpai...tak tahu yang mana satu ok pulak tu...Last sekali..keputusan telah diambil..Akan ku cuba resepi daripada Azlita masam manis..atau kak Ita..yang sentiasa che tie percaya dengan hasil kerjanya...hihihi
Hanya guna empat jenis tepung sahaja..tapi mabelles jugak...
Cara meng crepe jugak tak susah sebenarnya..cuma kena pastikan crepe yang dibuat tu nipis..kalau crepe tu tebal..kurang ummmmpppphhhh
Crepe:
Bahan - Bahan:
40 gm tepung gandum
40 gm tepung ubi
20 gm tepung kastard / tepung hoen kwee
20 gm tepung jagung
1 biji telur grade A
1 sudu besar minyak jagung
130 ml susu segar
50 ml air
1 sudu besar gula halus
pewarna kuning
Bahan lain
Isi durian secukupnya
Krim
sedikit garam
Cara membuatnya:
1. Ayak semua jenis tepung
2. Campurkan bahan lain dan kacau rata
3. Tapis adunan
4. Sediakan pan untuk mula meng' crepe'
5.sapukan sedikit minyak pada kuali.
6. Ambil sesenduk adunan dan dadarkan
7. Apabila dah siap mendadar semua adunan, sediakan krim dan isi durian
8. Pukul krim hinnga kental dan bertanduk
9. Lapiskan krim,letakkan isi durian dan alas semula dengan krim
10. Lipatkan dan bungkus seperti bantal.
11. Sejukkan di dalam peti ais.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment