Thursday, November 29, 2012

Durian crepe

Phenomena...crepe telah menyerang ..rata rata pakat order durian crepe..Che tie pun mula lah menggodek google..byk betul versi resepi yang dijumpai...tak tahu yang mana satu ok pulak tu...Last sekali..keputusan telah diambil..Akan ku cuba resepi daripada Azlita masam manis..atau kak Ita..yang sentiasa che tie percaya dengan hasil kerjanya...hihihi Hanya guna empat jenis tepung sahaja..tapi mabelles jugak... Cara meng crepe jugak tak susah sebenarnya..cuma kena pastikan crepe yang dibuat tu nipis..kalau crepe tu tebal..kurang ummmmpppphhhh
Crepe: Bahan - Bahan: 40 gm tepung gandum 40 gm tepung ubi 20 gm tepung kastard / tepung hoen kwee 20 gm tepung jagung 1 biji telur grade A 1 sudu besar minyak jagung 130 ml susu segar 50 ml air 1 sudu besar gula halus pewarna kuning Bahan lain Isi durian secukupnya Krim sedikit garam Cara membuatnya: 1. Ayak semua jenis tepung 2. Campurkan bahan lain dan kacau rata 3. Tapis adunan 4. Sediakan pan untuk mula meng' crepe' 5.sapukan sedikit minyak pada kuali. 6. Ambil sesenduk adunan dan dadarkan 7. Apabila dah siap mendadar semua adunan, sediakan krim dan isi durian 8. Pukul krim hinnga kental dan bertanduk 9. Lapiskan krim,letakkan isi durian dan alas semula dengan krim 10. Lipatkan dan bungkus seperti bantal. 11. Sejukkan di dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment