Memasak adalah satu terapi yang dapat memberikan kepuasan pada sesiapa sahaja yang meminati dunia masakan..
Wednesday, November 28, 2012
ROTI JALA
Pagi pagi che tie dah sediakan roti jala..Kena buat cepat cepat dan awal awal pagi..Aiman start kelas pukul 8.00 pagi..Kena sarapan dan bawa bekal sekali kerana kantin tak dibuka ..Musim cuti sekolah..Ada kelas selama 3 minggu.Terima kasih la kepada para cikgu yang sanggup turun ke sekolah demi anak bangsa...Jasamu di kenang..Dah lama tak buat roti jala sebenarnya..hinggakan Anis kata dah lama sangat mama tak buat roti jala...oklah..tup tup tanpa planning..bangun pagi tadi terus ambil tepung dan bancuh...senang je pun..hihihi..cuma kali ni buat multicolour...meriah gitu..
Ok kita semak resepi sempoi ni..
Roti Jala
Bahan - bahan
2 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam
Pewarna ikut citarasa
2 sudu besar marjerin- cairkan
Cara :
1) Campurkan semua bahan dan tapis
2) Kirai menggunakan non stick pan
3) lipat ikut bentuk yang disukai
Kari Ayam:
1/2 ekor ayam
2 sudu besar rempah kari daging
2 biji kentang - potong 6
1 batang lobak merah
4 ulas bawang merah - dikisar
1/2 inci halia
2 cawan santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Air asam jawa
Cara - cara :
1.) tumis bawang kisar dan halia
2) masukkan remaph kari.Biarkan hingga pecah minyak
3) masukkan ayam yang telah dipotong kecil
4) masukkan ubi kentang dan turip periuk
5) Biarkan sehingga air ayam kering dan masukkan santan.
6) masukkan garam , gula dan ais asam jawa
7 ) masukkan lobak merah
8 ) biarkan mendidih dan boleh lah dihidangkan dgn roti jala..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment