Thursday, November 22, 2012

Pizza

Yeaaaa... Cuti sekolah dah pun berlalu selama dua minggu.. Macam macam aktiviti yang dirancang. Selain dari aktiviti jalan - jalan, aktiviti makan makan pun sudah semestinya. Bagi anak anak , ini lah masanya untuk mereka request macam macam daripada mama mereka. Kiranya musim cuti sekolah ni kiranya treat untuk mereka makan makan dan jalan - jalan.. amboiiii!.. Mama la yang penat melayan macam macam kerenah .. En suami pula sibuk la hujung tahun ni. Bulan Disember dan Jun adalah bulan yang paling sibuk bagi nya.

Hari ni chetie nak kongsi resepi pizza yang senang dan mudah. dah buat satu  biji sbb jadikan saiznya XXL.. Licin terus satu biji. Sekali ngaaap je oleh anak anak dan en suami yang kebetulan baru balik opis hari tu.. hihihi.. Seronok le tgk diorang makan...



Ada lagi gambar yang lain. Tapi blm pandai transfer dari galaxy note II yang en suami baru hadiahkan..hihihi..
Kita check dulu bahan - bahannya ye...Terima kasih kepada ros dari www.jintanmanis.com dalam blognya bukan sekadar masakan untuk resepi ini..

Bahan - bahan :

Untuk Doh :
250 gm tepung roti
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( chetie guna planta)
110 ml air suam atau susu segar suam
5 grm yis


Untuk topping :
sedikit sos tomato
lada benggala - potong dadu
tomato - potong dadu
oregano
cheese ( mozarella dan cheddar )
mayonis dan sos cili
sosej yang telah direbus- hiris nipis
isi ayam yang telah direbus

Cara:

1. Buat doh roti, Che tie hanya gunakan bread maker untuk menguli..
2. Masukkan bahan cecair dulu dan diikuti dgn bahan kering. Pastikan yis tidak bercampur dengan gula kerana prosesnya tidak akan begitu menjadi
3. Tekan butang start dan tekan dough. Tunggu hingga siap
4. Keluarkan dari BM dan tumbuk tumbuk kan doh, uli lagi lima minit.
5. Bahagikan kepada dua bahagian sekiranya nak buat saiz regular.
6. tekan dalam dulang pembakar, cucuk dgn garfu dan biarkan 30 minit.
7. Sapukan base dengan sos tomato dan taburkan dengan semua bahan toping
8. Akhir sekali baru taburkan cheese
9. Bakar pada suhu 180' selam 18 minit.
10. Sejukkan dan simpan dalam bekas tertutup untuk mengekalkan kelembutannya.





No comments:

Post a Comment