Memasak adalah satu terapi yang dapat memberikan kepuasan pada sesiapa sahaja yang meminati dunia masakan..
Thursday, November 22, 2012
Kerutup Ayam
Salam...Begitu pedih dan sedih bila mengenangkan Palestine... Begitu menyayat hati..Tak sanggup rasanya melihat berita berita terkini tentang kezaliman Israel.Kenapa mereka ini terlalu kejam.Adakah kerana perbezaan agama mereka bertindak ganas dan liar diluar batas batas kemanusiaan? Sungguh menyayat hati..Dalam dok sibuk mengikuti perkembangan terkini, dari bumi Palestine..seperti biasa kena jugak siapkan juadah untuk anak anak makan tengahari..Tapi hari ni masak special sikit..Kerutup Ayam dan nasi beriani..Macam biasalah..anak anak bila bau je je nasi tgh menggelegak..semua turun ke dapur." Mama masak nasi apa hari ni?.macam nasi beriani je...Adoiii...tahu tahu je deria bau anak anak ku ...Maklumlah dah biasa sangat dengan bau bau macam ni..jawab si Arif..hmmm..dia ni sorang memang la..taste tinggi..huhuhu..kesian mama dia..hihihi
RESEPI ini juga dah di sent kepada teman baik nun di U.K..Semoga dia akan pulang dgn membawa segulung phd..demi anak bangsa dan ummah..
BAHAN BAHAN
1 ekor ayam -potong 12 dan dibersihkan
2 sudu besar rempah kerutup
6 ulas bawang merah dikisar
1 inci halia dikisar
1 sudu besar cili kering kisar
Rempah 3 sekawan
1/2 kg santan pekat
Sedikit air asam jawa
4 biji kentang - bersihkan dan dibelah dua
Garam dan gula melaka atau gula
Sedikit minyak utk menumis
1. Tumiskan rempah 3 sekawan
2.sukkan bahan kisar. Kacau sehingga wangi dan masukkan rempah kerutup
3.Biarkan sehingga pecah minyak dan masukkan ayam.
4.Tutup periuk dan biarkan sehingga air agak kering.Masukkan ubi kentang
5.Masukkan santan dan tambahkan sedikit air jika perlu
6.perisakan dengan garam , gula , air asam jawa
7.Masukkan kerisik.
8.Biarkan kuah mendidih dan pekat.
9.Hidangkan bersama nasi putih , nasi briani ataupun di makan bersama roti putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment