Thursday, October 22, 2009

Gulai Udang dgn Timun

Udang.. walau dimasak mcm mana pun memang sedap. Udang ni boleh di masak dgn pelbagai cara. Namun Che Tie sangat suka makan gulai udang. Apatah lagi sekiranya di tambah dgn timun dan lada hijau muda(orang Kelantan panggil Lada Solok). Hari ni waktu balik dari tempat kerja ptg tadi, singgah kejap dekat Simpang 3 Rungkup.. Ada cerita sebenarnya tentang simpang tiga Rungkup ni. Jangan marah Ye Cikgu asyraf. Sejak seminggu lalu saya tak beli ikan kerana ikan dalam peti ais masih ada. Cuaca pun tak berapa elok , jadi bila pergi pasar ikan yang di jual tak segar dan matanya sakit.. he!he! Orang yang biasa dok dekat dgn laut ni memang cerewet sikit bab ikan ni..Sambung balik cerita kita, jadi hari ni banyak seafood segar yang baru keluar dari kapal..Wow! Banyaknya udang. Jadi Che Tie pun beli le stok untuk seminggu.





Gulai Udang dgn Timun





Bahan - bahan:

10 ekor udang besar ( RM 35 Sekilo)

Bahan - bahan kisar/ tumbuk halus
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
sehiris lengkuas
1/2 sudu teh rempah biji

Santan dari sebiji kelapa
sebiji timun
cili hijau
Gula, garam dan asam keping- ikut citarasa

Cara:

  1. Udang dibersihkan dan ditos
  2. masukkan santan , udang dan bahan kisar dalam periuk
  3. masukkan juga garam, gula dan asam keping
  4. Apabila santan dah mendidih masukkan timun dan cili hijau. Biarkan seketika
  5. Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment