Thursday, November 12, 2009

AYAM PERCIK

Semalam dapat MC atas sebab tertentu.. Tapi kena la masak, nanti my hubby balik makan tengahari. Boring gak dok rumah kalau tak buat apa -apa.. Teringat pulak pagi tadi Arif bagitau dia nak makan ayam percik. Jadi , lepas sarapan, check kat peti ais ada ke tak ada ayamnya. Nasib baik ada rezeki arif hari ni.. Ayam ada lagi 4 ketul besar bahagian paha. Che Tie pun rendam la sekejap. Sambil tu Che Tie siapkan dulu sulaman tudung bawal tu.. Dah 2 bulan berhenti menjahit ni. Jadi ni dah agak 'free' sikit, boleh la sambung hobi.. okeylah, kita sambung resepi kita, kalau nak celoteh pasal tudung bawal karang tak masak pulak kita hari ni kan.





Ayam percik
Bahan- bahan :

1 ekor ayam - belah 4 (perap dgn halia, bawang putih dan sedikit garam)
secawan santan

- Rebus ayam dengan santan sehingga santan kering. Ini adalah supaya isi ayam masak sepenuhnya.


Bahan kuah:

6 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
7 biji cili kering (boleh kurangkan sekiranya tak nak pedas)
2 batang serai - dititik
sedikit asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
4 cawan santan pekat

Cara membuat kuahnya:

1. Kisar bawang dan cili kering, masukkan ke dalam kuali
2. masukkan santan pekat, serai, asam jawa , garam dan gula secukup rasa.
3. masak sehingga pekat.


Cara membakar Ayam
1. Ayam yang telah direbus tadi di susun dalam oven
2. Tetapkan suhu 190'c
3. Bakar ayam seketika
4. Tuang kuah diatasnya hingga agak kering
5. Balikkan ayam tadi dan tuang lagi kuah percik diatasnya.
6. ulang langkah diatas sebanyak 2 kali.
7. Kuah yang selebihnya di simpan untuk di tuang di atas ayam apabila menghidang
























No comments:

Post a Comment