mmmm... kalau terkenangkan emak saya kat kampung, saya mesti teringatkan ragamnya.. Rindu pulak nak makan kek macam waktu kecil dahulu..Kalau di beri kek coklat, jangan harap le mak Che Tie nak makan.. alamat kirim salam.. kek kegemarannya ialah kek kosong atau kek belang...ha, hari ni terasa macam nak buat kek belang le pulak.
Kek Belang Pelangi
Bahan- bahannya:
1 1/2 cawan mentega
1 1/2 cawan gula halus
5 biji telur gred A
2 sudu besar susu pekat manis
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalette
pewarna hijau
Pewarna merah
Cara Membuatnya:
- ayak tepung gandum bersama serbuk penaik
-Pukul mentega dan gula hingga kembang
- masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul lagi
- masukkan esen vanila dan susu pekat
- masukkan tepung yang telah diayak bersama dgn serbuk penaik
- masukkan ovalette dan pukul sehingga sebati
- bahagikan adunan kepada 3 bahagian, satu bhgn warna asal,satu bahagian pewarna merah dan satu lagi diletakkan warna merah
- sediakan loyang dan sapu sedikit marjerin
- lapiskan adunan selapis demi selapis, pastikan lapisan terakhir berwarna asal.
- ambil pisau dan letakkan ditengah adunan dan buat silang pangkah utk membuat corak pada kek
- Bakar pada suhu 180'c selama 90 minit
No comments:
Post a Comment