Thursday, December 24, 2009

Daging Dendeng




Menu tengahari ni. Nasi beriani, daging dendeng, ayam kerutup dan acar timun.


Daging dendeng
Cuti umum sempena Hari natal. Malas pulak rasanya nak keluar kemana - mana. Tiba - tiba my hubby cakap masak daging dendeng la hari ni. Dah lama tak makan. che Tie pun fikir la, sedap juga makan dgn nasi beriani. Daging dendeng ni Che Tie dah belajar masaknya 5 tahun lps. Ada seorang kawan dari Perak mengajarnya. Sedap dan fuh.. hingga menjilat jari le kalau masak.
Bahan- bahan:
1/ 2 kg daging batang pinang - bersihkan dan rebus seketul besar ( jgn dipotong) sehingga empuk
Bahan kisar:
1/2 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
10 tangkai cili kering
2 batang serai
bahan lain
kicap manis
3 batang serai - diketuk
gula
garam
sedikit asam jawa
Cara membuatnya:
1. Toskan daging yang telah direbus
2. Hiris nipis , kemudian diketuk menggunakan lesung.Biarkan dagingnya menjadi nipis
3. Perapkan daging tadi dgn kicap pekat. Pastikan kicap meresap rata pada semua daging.
4.Goreng daging seketika.
5. angkat dan toskan daging.
6. Tumis semua bahan kisar dan serai yang diketuk sehingga wangi
7.masukkan sedikir air, daging, asam jawa.Tambahkan lagi kicap sehingga warnanya kehitaman.
8. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu( masin dan manis kicap sudah mencukupi)
9.Biarkan sehingga kuahnya agak kering.
10. angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi beriani atau roti.

No comments:

Post a Comment