Hari Raya korban baru saja berlalu.. stok daging masih ada dalam peti ais. Teringat pulak dah lama tak masak Daging Lada Hitam.. Sebaik saja siap 'breakfast' Che tie terus keluarkan daging dari freezer . Nanti nak masak senang le kalau daging dah lembut..
Tak payah le cerita panjang hari ni. Kita terus saja ke resepi kita
Bahan - Bahannya :
500 gm daging lembu
3 sudu besar kicap pekat manis (boleh ditambah mengikut citarasa )
3 sudu besar kicap manis - untuk perapan daging
1 sudu kecil lada hitam- dikisar
Lada benggala- di belah 8
1 labu bawang besar - di potong bulat
2 biji cili merah - dihiris nipis
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
1 cawan air
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 /2 inci halia
5 tangkai cili kering
1 batang serai
Cara membuatnya:
1. Daging dihiris nipis dan diperap dengan kicap manis selama 15 minit
2. Tumis bahan kisar hingga wangi.
3. Masukkan daging , tambah secawan air dan biarkan daging sehingga empuk.
4. masukkan kicap, air asam jawa. Biarkan hingga agak pekat.(sekiranya daging masih belum empuk bolehlah ditambah sedikit lagi air)
5. masukkan lada hitam yang telah dikisar. Biarkan seketika
6. Masukkan garam, gula, bawang besar, cili merah dan juga lada benggala. Biarkan seketika .
7. angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment