Singgang adalah sejenis masakan yang agak terkenal di negeri - negeri sebelah Pantai Timur.. Ada singgang ikan . singgang daging atau tulang.. Ala - ala sup gitu.. Cuma kita banyak pakai lengkuas..
Hari ni che Tie masak singgang tulang yang ditambah sedikit daging .. itu memang 'favourite' suami.. Kalau tak habis hari ni esok pun dia minta panaskan lagi.. Lagipun isi yang melekat dekat tulang makin lembut.
Bahan - bahannya:
1 kg tulang lembu - direbus sehinnga empuk
3 inci lengkuas - diketuk
5 ulas bawang merah - dimayang
6 ulas bawang putih - dimayang
1 sudu besar ketumbar biji - di tumbuk
2 keping asam keping
Garam dan serbuk perasa
Sambal tumis ( kisar dan tumis hingga naik bau )
- 4 ulas bawang merah
- 8 tangkai cili kering
Cara membuatnya;
1. Rebus tulang hingga empuk ( boleh dimasukkan sehelai daun nangka sekiranya agak liat)
2. Masukkan semua bahan - bahan diatas ( bawang merah, bawang putih, lengkuas, asam keping, ketumbar biji, garam dan serbuk perasa
3. akhir sekali masukkan sambal tumis dan bolehlah ditutup apinya.
4. Boleh dihidang dengan nasi putih.
Nota : sambal tumis hanyalah pilihan . Kalau tidak dimasukkan pun tak apa. Cuma boleh di ganti dengan 5 tangkai cili kering yang dipotong dan boleh di masukkan terus ke dalam singgang..
No comments:
Post a Comment