Cuti sekolah dah 2 minggu lebih.. Sibuk pulak dengan macam - macam aktiviti, balik kampung, bercuti. Sampaikan takde masa nak update blog ni..Sorry yea. Baru je balik dari bawa anak - anak bercuti.. Rasa macam tak lalu pulak nak makan nasi. Kebetulan hari ni pergi Giant , teringat pulak malam nanti boleh buat steambot. Lepas beli sayur dan seafood ball, balik rumah buat sup untuk steambot.. senang sangat. Ada 2 pilihan samaada nak buat sup biasa atau tomyam. che Tie lebih suka Tomyam sebab rasanya agak masam sikit..
sebelum tu ada petua utk buat sup ni, masukkan sehelai kobis cina utk mendapatkan rasa sup yang enak dan manis.
Bahan - bahan sup:
3 ulas bawang putih
2 batang serai
3 biji cili api (pilihan - utk rasa yg lebih pedas)
perencah tomyam- sepeket kecil (adabi)
1 biji limau nipis
Garam
serbuk perasa
sehelai daun kobis cina
sedikit minyak utk menumis
2 liter air
Cara :
1. ketuk serai dan bawang putih
2.Tumis bawang putih dan serai hingga wangi
3. masukkan air, garam dan sedikit perasa. Tunggu hingga mendidih
4. masukkan kobis cina.
5. perahkan limau nipis dan masukkan juga cili api
masukkan dalam periuk steamboat dan masukkan bahan seperti ( ikut kesukaan )
1. Seafood ball
2. sotong putih
3. udang segar
4. cendawan tiram
5.kobis cina
6. beehoon
7 telur
8. lala
No comments:
Post a Comment